VZPOSTAVITEV NOVE STORITVE »MOBILNI DOM«

2020 10 logoti

 

INOVATIVNOST OPERACIJE;

VZPOSTAVITEV NOVE STORITVE »MOBILNI DOM«

ZA PREMAGOVANJE OSAMLJENOSTI

2020 10 mobilnidom 01

Na območju LAS UE Ormož živi 30,14% oseb v urbanem območju, to je 5133 oseb. Z izvajanjem nove dejavnosti mobilnega doma se bo v prakso prenesla znanstveno potrjena ugotovitev, da je mogoče zmanjšati osamljenost in jo odpraviti z druženjem izven lastnega doma, z udeležbo na izletih in potovanjih ter doživljaji, ki omogočijo preusmeritev misli iz sebe na druge, kar zmanjšuje osamljenost. Najem avtodoma za 6 oseb se zaradi njihove individualne obravnave, kjer lahko vsak sodeluje in je slišan izkazuje kot preventivni pristop k zmanjševanju osamljenosti kot bolezni sodobnega časa. Program poteka 15 dni mesečno po urniku.  V delovnem sklopu 6 se tako udeleženci nove storitve za premagovanje osamljenosti seznanijo z vsebino, ki preventivno prispeva k razvoju novih storitev pomoči in oskrbe na domu za zmanjšanje bolezni »osamljenost«.

V naboru oseb bo najmanj 400 oseb, pri čemer se osebe lahko ponovijo, tako da bo vsak udeleženec lahko 3x sodeloval v programu. Pri prikazu izvedbe nove storitve je pomembno, da udeleženci vedo, da nimajo stroškov s potovnajem in s prehrano, saj si od doma prinesejo hrano. V skupnem prikazu priprave zdravih obrokov na izletu pridobijo nove veščine za zdrav življenjski slog. Cena malice ali kosila namreč za starejše in ranljive ciljne skupine že predstavlja preveliko finančno breme, zato tukaj teh stroškov ne bodo imeli. Prav tako je pomembno, da se seznanijo z možnostmi druženja in izmenjave izkušenj, hkrati pa bodo spoznali območje občin Ormož, Sv. Tomaž in Središče ob Dravi.

LAS UE Ormož ima zeleno infrastrukturo, kot so postajališča avtodome, elektro polnilnice, kakor tudi naravno in kulturno dediščino ter zanimivosti, ki jih marsikdo še ne pozna. Avtodom – mobilni dom se bo po urniku ustavil na drugem postajališču za avtodome, kjer bodo spoznali način uporabe in si bodo pod vodstvom vodje pripravili obrok hrane. Program traja 7 ur, v tem času so udeleženci v mislih v svojem mobilnem domu, spoznavajo nove ljudi in se oddaljujejo od svojih težav, kar bo pripomoglo, da razmišljajo o drugih in njihovih težavah ter življenju in ne več le o sebi.

V okviru storitve so bili oblikovani trije različni programi. Partner projekta Mobilni dom je poleg Zdravstvenega doma tudi LU Ormož, ki skrbi za izvedbo programa.

1.program – ORMOŽ

3.program – JERUZALEM

2020 10 tabela 02

Za dodatne informacije in prijavo v program nas lahko kontaktirajte:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.   oz. 031 – 689 920