Demonstracijski prikaz izdelave in lesenega kompostnega stranišča

Akronim: Gren T

Ozadje projekt: Vodilni partner operacije Zeleni trikotnik je EKO d.o.o., partnerji projekta pa so Občina Ormož, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije in socialno podjetje Z-ENIAC. Partnerstvo izvaja operacijo na ukrepu 3.1.1 Spodbujanje operacij za ohranitev ali izboljšanje stanja narave in okolja.

VABILO

Demonstracijski prikaz izdelave in lesenega kompostnega stranišča za popoln naravni cikel

DNE 6.7.2021 OD 9.30 URE DALJE

Lokacija: ORMOŠKE LAGUNE

Prikaz izdelave praktičnega zunanjega sanitarija, ki za svoje delovanje ne potrebuje vode, detergentov, energentov, njihov ekološki izpust pa je ničeln.

Izvedba demonstracijskega prikaza izdelave kompostnega stranišča, ki deluje po principu naravnega cikla. V običajnem stranišču na splakovanje se porabi čista pitna voda, za čiščenje odpadnih voda se porablja energija in kemikalije. Kompostna stranišča za delovanje ne potrebujejo vode in kemikalij, usmerjena so trajnostno, saj se iztrebki kompostirajo in se zato lahko uporabijo za gnojenje. Blato lahko kompostira na poseben sonaraven način brez uporabe energije ali kemikalij. Po enem letu nastane organsko gnojilo, ki ga lahko uporabi predvsem za okrasne rastline. Kompostna stranišča so dejansko stranišča brez odpadka. V današnjem času jih lahko celo imenujemo “zero waste” rešitev za naše iztrebke. Obstaja sicer več vrst kompostnih stranišč, kar bomo prikazali v demonstracijskem prikazu. Najbolj osnovno je, da zbiramo urin in blato v istem zbiralniku. Po vsaki uporabi, posipamo suhi material na bazi ogljika (žagovina, suho listje, seno, slama, drobno lubje, lahko tudi suha zemlja, itd.), ki vsrka nase vso vlago iz blata in urin. Tako preprečujemo reakcijo tvorbe plinov v stiku s kisikom. Ko blato izgubi 20% vlage, ne smrdi več. Obstajajo tudi kompleksnejše variante kompostnih stranišč, kjer se ločuje blato in urin. Tak način je učinkovitejši, porabi se manj suhega materiala in še dodatno zmanjšamo vonjave. Materiali za postavitev kompostnega stranišča so zbrani po principu ponovne uporabe, obdelani v naravnem stilu, kar bo sovpadalo vizualizacijo narave.

Za dodatne informacije:

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.   

 031 – 689 920

VABLJENI!

  zeleni-trikotnik-stranisce-03 zeleni-trikotnik-stranisce-01 zeleni-trikotnik-stranisce-02 zeleni-trikotnik-stranisce-04

zeleni-trikotnik-stranisce-00

PROJEKTI

015 Nebo in zemlja

05 znanje

06 zeleni trikotnik