REUSE POLIČKA

Globalna proizvodnja vedno novih izdelkov povzroča resne okoljevarstvene probleme. Zato je zelo pomembno, da stvari ne zavržemo, ampak jih uporabimo za nov, drugačen izdelek. Mi smo se lotili izdelave poličke iz odsluženega stola ter odpadnega lesa.

Z izdelavo poličke, prav tako ozaveščamo, da v Sloveniji obstaja ogromno neizkoriščenih možnosti za ustvarjanje zelenih delovnih mest s področja recikliranja in ponovne uporabe različnih vrst odpadkov. Izdelek trajnostno naravnan, pomeni, ideja za posel z malo vložka.

Izdelavo poličke si poglejte v spodnjem videu.

PLEŽUH

Ste že slišali za pležuh? Te so uporabljali že pred 200 leti v dravski dolini. Mi smo ga izdelali iz odpadnih materialov in tako prispevali k manjšemu onesnaženju.Za izdelavo pležuha smo uporabili stare smuči in ostanek lesa. Te smo uporabili za izdelavo sedeža in krmilne palice. Stare smuči pa smo uporabili kot smučko na katero smo pritrdili sedež. Iz odpadnih materialov se lahko ustvarja veliko izdelkov, kateri bi lahko služili kot produkti za prodajo.

Da si ga boste lahko izdelali sami smo pripravili videoposnetek.

HOTEL ZA ŽUŽELKE

Hotel za žuželke lahko »zgradi« vsak od nas in ga postavi na domačem vrtu, sadovnjaku,…. Zakaj sploh postaviti hotel za žuželke. Krivec smo mi, da žuželke sploh potrebujejo takšne postavitve. Človek strmi k čim bolj dobičkonosnemu kmetijstvu, pridelavi vrtnin in zelenjave, posledično se zato uporabljajo močna škropiva in pesticidi, ki škodijo žuželkam in izpodrivamo njihov naravni habitat, kajti kot vemo so žuželke zelo pomemben člen v naravi. Prav tako lahko s postavitvijo hotela nadziramo škodljive žuželke, saj jih s postavitvijo hotela izvabimo stran od našega vrta.

Za postavitev hotela rabimo:

1. bambusove palice

2. zdrave koščke lesa odpadnega lesa

3. Vrtalnik

4. Najbolje je, da je postavljen na višino 1,5 do 2 metra nad tlemi. Izberite lokacijo, ki ni izpostavljena vetru in naj bo kolikor je le mogoče zaščiten pred vremenskimi vplivi. Takšni izdelki uvrščajo med krožno gospodarstvo, saj smo uporabili to kar obstaja in vrnili materiale v snovni tok.

Več o izdelavi hotela za žuželke pa si poglejte v videu.

PATCHWORK – UPCYCLING ZOFA

Patchwork v slovenščini pomeni krpanka. Je tehnika krojenja in šivanja blaga. Blago ukrojimo v različne geometrijske oblike, ki jih sešijemo v izdelek. S kombinacijo različnih vzorcev in barv blaga, geometrijskih likov in aplikacij nam ta tehnika omogoča neskončne možnosti za izdelavo našega izdelka. Mi smo izvedli upcycling zofe. »Upcycling« je proces ko materialom oziroma izdelku samemu podaljšamo življenje v nadgrajeni ali spremenjeni obliki. Upamo, da smo vas navdihnili in se boste sami lotili izdelave le tega, prav tako izdela služi kot ideja za produkt, katerega bi lahko ponudili kupcem. Izdelavo si poglejte v spodnjem filmčku.

UPCYCLING - TABURE

Kreativnost in ponovna uporaba gresta z roko v roki. Prav tako ima takšen pristop v oblikovanju interjerja veliko prednosti. Ne obremenjuje okolja, za uporabnika je veliko cenejša kot nakup novega pohištva ter izgled in kakovostnejše materiale si lahko zagotovimo sami in zopet podaljšamo življenjsko dobo pohištva.

Mi smo se lotili tabureja, kateri bi romal na odpad, vendar smo mu z metodo upcycling vrnili nov, šik izgled. Z malo vložka ideja, kako do izdelkov s katerimi bi lahko odprli svoje lasno podjetje.

E- NAKIT

Elektronski odpadki (tudi e-odpadki) so odpadki, ki vsebujejo različne pokvarjene, neuporabne, zapuščene in nedelujoče elektronske naprave. Ti odpadki so lahko ekološko sporni in nevarni, saj v naravi sami po sebi ne razpadejo - niso naravno razgradljivi. Mi smo se tega perečega problema lotili na malce drugačen način in sicer iz računalniškega vezja smo ustvarili nakit, primeren za vse priložnosti. Prikaz služi kot ideja za podjetništvo.

Več o E - NAKITU si poglejte v spodnjem videu.